Home medic Ramona Muresan Afectiuni medicale tratateBoli la copiibronsiolita acuta

bronsiolita acuta  (wheezing, tuse seaca, dispnee sau respiratie grea)

2013-02-05 21:00:19

Bronsiolita acuta este o afectiune inflamatorie ce afecteaza tractul respirator in special bronhiile mici. Este foarte des intalnita la copii cu varsta sub 2 ani. Cauza principala este infectia virala respiratorie cu virus sincitial respirator.


Alti factori favorizanti ai bolii sunt importanti de amintit: lipsa alimentatiei la san, copiii prematuri, expunerea copilului in medii aglomerate (acasa, la cresa sau gradinita), mamele fumatoare.


Mecanismul patologic al bolii  - virusul ajunge la nivelul bronhiilor mici unde produce inflamatie care inseamna edem sau umflatura a peretelui bronsic si secretii crescute de mucus. Edemul peretelui bronsic va duce la ingustarea bronhiilor cu acumularea secretiilor si suprainfectarea lor. Clinic copilul va prezenta respiratie grea si suieratoare (wheezing) tuse initial seaca apoi productiva, uneori febra si/ sau frison, scaderea apetitului.Specific bronsiolitei este wheezingul sau respiratia suieratoare, care se aude frecvent fara stetoscop in expir.  La examenul fizic pulmonar se aud raluri sibilante sau subcrepitante, dar uneori chiar si crepitante desi nespecifice. Respiratia copilului este rapida folosind mai mult burtica. Initial copilul este agitat pentru ca mai apoi in formele severe sa se epuizeze si sa devina letargic, adormit.


Diagnosticul se pune pe baza anamnezei - wheezing-ul fiind semnul de baza, respiratia grea (dispneea), tusea seaca - si a examenului clinic.

Masuri de prevenire a bronsiolitelor: evitarea frecventarii colectivitatilor pana dupa varsta de 3 ani, evitarea spatiilor agglomerate, evitarea fumatului in jurul copilului. Alaptarea la san pana la 6 luni este foarte importanta pentru imunitatea copilului.


Sugarii trebuie plasati in atmosfera rece (18-20 grade) de aceea incaparea trebuie aerisita frecvent, trebuie sa stea in pozitie usor ridicata si capul in hiperextensie. Oxigenoterapia este primul gest la copiii internati pentru bronsiolita. Tratamentul antibiotic este controversat, etiologia fiind virala.  Totusi este indicat sa primeasca antibiotic sugarii cu forme severe cand se suspecteaza o suprainfectie bacteriana, sugarii care au boli preexistente (maladii cardiace sau respiratorii), sugarii cu malnutritie sau cei febrili cu varsta sub 3 luni. Tratamentul antiinflamator fie inhibitor de leucotriena, fie spray inhalator cu cortizon sau chiar hemisuccinat de hidrocortizon in cazurile severe.

Dr. Ramona Muresan

Medic alergolog
Policlinica Profilaxis,
Localitate: Timisoara